Het archief van oude thema's

 

Geertruidenberg,  juni 2017

Geachte ouders/ verzorgers,

Over 6 weken start voor de peuterspeelzaal de zomervakantie. Voordat het zover is gaan we nog van start met een nieuw thema;

                                             " BEWEEGWIJS”

Voor een peuter is bewegen heel belangrijk. Peuters hebben plezier in spelen en bewegen, dat zie je als ze bezig zijn, spelenderwijs bewegen en druk zijn met hun eigen spel.
Daarnaast is bewegen ook  belangrijk om dagelijkse dingen uit te voeren zoals tanden poetsen, op een stoel klimmen, bij aan- en uitkleden of naar de peuterspeelzaal lopen.

Bewegen heeft een grote invloed op de totale ontwikkeling van een peuter. Door mee te kunnen doen aan beweegspelletjes legt een peuter contact met leeftijdsgenootjes, ze leren samen spelen en leren door vallen en opstaan. 

Het doel van dit thema is, samen met de peuters te gaan bewegen en verschillende manieren van bewegen te ontdekken zowel binnen als buiten . Hier bij zal zowel de grove- als fijne motoriek worden gestimuleerd.

We gaan aan de slag met het volgen van een parcours, gymmen, dansen op muziek en de peuters zullen op een dagdeel peuteryoga gaan krijgen. En verder zullen we boekjes voorlezen over bewegen, filmpjes bekijken en beweegliedjes zingen ( denk aan de zevensprong en jan huigen).

U als ouder/ verzorger heeft een belangrijke rol in de mogelijkheden om samen met uw peuter lekker te bewegen en te spelen. Dit kan zowel binnen als buiten; samen dansen, gaan wandelen, naar het bos gaan, spelen in de tuin of in de speeltuin.

Heel veel beweegplezier!

Vriendelijke groeten,

Team peuterspeelzaal, de Paddestoel

 


 

Geertruidenberg, mei 2017

Beste ouders/verzorgers.
 
Deze keer besteden we de aandacht aan de voertuigen. De personenauto is bij de peuter bekend. Maar we hebben ook de motor, de bus, de vrachtauto, de tractor maar ook de trein en het vliegtuig enz.

Soms kan een geluid van een naderende vrachtauto of een overvliegende helikopter beangstigend zijn voor de peuters.

Het doel van dit thema is, om peuters te laten wennen aan de grootte en het geluid van voertuigen. Hoe snel kan een voertuig rijden…. dus pas op als je oversteekt.

Wist u dat:

Het gehoor van kinderen nog niet optimaal ontwikkeld is. Kinderen horen wel goed maar kunnen nog niet goed bepalen uit welke richting een geluid komt. Ook moeten ze nog leren geluiden van elkaar te onderscheiden.

Kleine tip voor ouders/verzorgers:

Vertel, tijdens een wandeling of fietstochtje, wat er allemaal te zien en te horen is. Wijs dingen aan en benoem ze. Geef ook aan dat een grote vrachtauto of bus veel lawaai kunnen maken. Bereidt ze voor op wat er aan komt. Zo wennen ze snel aan de verschillende voertuigen.

Wij gaan aan de slag met onze peuters om de voertuigen te bespreken. Boekjes voorlezen, filmpjes bekijken en natuurlijk gaan we ook op stap aan de wandelband om de voertuigen in het echt te zien en te horen.

Opdrachtje samen met uw peuter:

Zoek samen met uw kind een voertuig op en knip het  uit om mee te nemen naar de peuterspeelzaal. Al die voertuigen prikken we tegen het grote blauwe bord zodat we een prachtige collage hebben van verschillende voertuigen.

Wij hebben weer heel veel zin in ons nieuwe thema.


Vriendelijke groeten,
Team peuterspeelzaal, de Paddenstoel.

 

 

Geertruidenberg April 2017,

 

Na het leerzame thema kleuren en vormen, gaan we voor de komende 2 weken (voor de meivakantie) van start met een kort thema namelijk:
        
                           Voorjaarskriebels

Het voorjaar is weer begonnen. De zon gaat vaker schijnen, er komen knoppen aan de  bomen, de bloemen komen uit hun bolletje, de vogeltjes fluiten en er worden veel jonge diertjes geboren.


We willen gedurende dit thema veel met de peuters naar buiten gaan en kijken naar alles wat er groeit en bloeit in de natuur. We gaan praten over hoe de natuur verandert en over de jonge diertjes die geboren worden in het voorjaar.

Het doel van dit thema is om de peuters alles wat groeit en bloeit om ons heen te laten ervaren door lekker veel naar buiten te gaan.
 
Tevens zullen we in deze 2 weken ook bezig zijn met een paasactiviteit.

We lezen o.a. voor uit het boekje:  "Boer Boris en de eieren.”         

Wij zijn, als team, weer erg enthousiast. We hopen dat op de peuters en U, als ouders/verzorgers, over te brengen. Zodat U thuis met uw peuter ook lekker naar buiten gaat om samen te ervaren hoe de natuur veranderd.                                 

                                                                          
Met vriendelijke groet,                                                             
                           
Team psz de Paddestoel

  

 

Geertruidenberg, Maart 2017,

 

Na de voorjaarsvakantie zijn wij op onze peuterspeelzaal gestart met het thema
        
                     Kleuren      &      Vormen

Tijdens dit thema gaan we aandacht besteden aan de KLEUR & VORM van voorwerpen en er is sprake van het stimuleren van de denkontwikkeling op het gebied van rekenen/wiskunde.

We leggen de nadruk op de kleuren
     
    
          Rood          Geel         Blauw       Groen

 

En de vormen

 

             Vierkant        Cirkel         Driehoek

 
Voor de jongste peuters is het aanbod van de kleuren een mooie start en voor de oudere peuters kunnen daar de vormen bij worden benoemd.
Het doel van ons thema is dat de peuters de kleuren en vormen leren benoemen. En vormen en kleuren leren sorteren en ordenen.

We lezen o.a. voor uit: "Wat zit er in een regenboog” en "Zeno en Kamiel vormen”.


Wij zijn, als team, erg enthousiast en hopen dat op de peuters over te brengen, maar ook op u, als ouders/verzorgers, om ook in de thuissituatie er vragen over te stellen en met uw peuter bewust bezig te zijn met kleuren en vormen.


Met vriendelijke groet,

Team psz de Paddestoel