Doelstelling/VVE

Doelstelling peuterspeelzaal

Nu uw kind zich ontwikkelt tot een peuter, is het moment aangebroken om ook buiten de deur met vriendjes en vriendinnetjes te gaan spelen.

De peuterspeelzaal is één van de eerste stapjes richting 'eigen wereldje' van een peuter.
Kinderen, tussen twee (en 4 maanden) en vier jaar, komen hier wekelijks twee vaste dagdelen met leeftijdgenootjes spelen.
De kinderen spelen in groepen van 16 kinderen en iedere groep wordt begeleid door twee vaste leidsters.
De leidsters zijn hiervoor opgeleid en hebben een ruime ervaring in het omgaan met jonge kinderen en ze creƫren een sfeer die veilig en vertrouwd is, zodat uw kind zich snel op z'n gemak voelt.
Zo leren peuters op het sociaal en creatief vlak met elkaar om te gaan.

Als aansluiting op de basisontwikkeling, het werkplan voor de onderbouw van de basisschool, is er een methode ontwikkelt voor de peuterperiode: Startblokken.
Binnen onze peuterspeelzaal wordt hiermee gewerkt om jonge kinderen een pedagogisch verantwoorde goede start in groepsopvoeding te bieden.
In het kader van Startblokken van de Basisontwikkeling wordt er ongeveer driemaal per jaar met de kinderen gewerkt aan een thema. Een thema duurt ongeveer zes weken en is opgebouwd uit een aantal activiteiten om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren. Vaste onderdelen zijn: bewegingsspel, samen lezen en vertellen, verhalen met de verteltafel, rollenspel/ manipulerend spel (met zand, water, klei, enz..), constructief spel en beeldende activiteiten, maar ook onderzoek en uitstapjes.
Dit kan betekenen dat we buiten kleine beestjes gaan zoeken op de speelplaats, maar ook dat we ter afsluiting naar de kinderboerderij, de bakker of de dierenwinkel kunnen gaan. Wij houden U uiteraard op de hoogte van de aard van het uitstapje bij het afsluiten van het thema, maar verzoeken u, wanneer U bezwaar heeft tegen dergelijke thema-afsluitingen dit op voorhand te melden bij de leidsters.

PSZ de Paddestoel from Frame-building on Vimeo.