Paddestoelstippen - Archief


Zomer 2017


Opendag!!
Afgelopen zaterdag 24 juni opende wij de deur voor alle peuters en hun ouders, zodat zij samen een bezoekje konden brengen aan de peuterspeelzaal. 

Dit jaar sloot de Open Dag aan bij ons thema "Beweegwijs”. En dat was terug te zien in alle activiteiten die er deze ochtend te doen waren. Bij de ingang lagen hoepels waar iedereen in kon springen, aan onze hoogzit konden de peuters een kleurplaat maken over bewegen, er kon over bergtoppen gelopen worden, de peuters konden zich laten schminken en buiten lag een parcours. Ondanks dat het de hele ochtend licht regende, werd door veel peuters en ouders het parcours gevolgd en kregen de peuters daarna een diploma! Naast het vele spelen konden de peuters ook gezond snacken, denkend aan appeltjes, druifjes, tomaatjes en komkommers.

Het bestuur van de peuterspeelzaal was ook aanwezig deze ochtend. Verschillende ouders hebben al wat informatie gekregen over de harmonisatie binnen de kinderopvang.
   
De Open Dag werd goed bezocht door onze peuters met hun ouders, maar ook door toekomstige peuters. Wij vonden het leuk om te horen en te zien dat zij nu al heel veel zin hebben om bij de Paddenstoel te komen spelen. 
Kortom, het was een zeer geslaagde ochtend, wij hebben er van genoten!


Juffen op taaltoets
Met ingang van 1 augustus 2019 moeten alle pedagogisch medewerkers van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven die Vve aanbieden, de Nederlandse taal beheersen op 3F niveau. 3F staat voor mbo-4 niveau of havo niveau. Vanuit de gemeente zijn we met verschillende pedagogisch medewerkers op taaltoets gegaan. We hebben verschillende toetsen gedaan zoals, lees- en luistervaardigheid, taalvaardigheid, een spreektoets en een schrijftoets. En we hebben de taaltoets met z´n allen goed gemaakt! 


Tekenbeet
Teken komen op veel plaatsen in Nederland voor. Ze lijken op kleine zwarte spinnetjes en leven in de natuur, zoals het hoge gras en struiken. Juist nu met het mooie weer is de kans op een tekenbeet groter.

Een teek kan bijten en zuigt zich in de huid vast. Vaak kan het geen kwaad, maar soms kun je er de ziekte van Lyme van krijgen. Bedekkende kleding kan bescherming geven tegen een tekenbeet. Controleer de huid van uw peuter en uzelf goed op teken, na bijvoorbeeld bezoek aan het park, de speeltuin of als jullie in het bos zijn geweest. 

Als je toch een teek vindt, verwijder hem dan meteen met behulp van een tekenpincet. Zoek naar een zwart puntje op de huid. Kijk vooral op warme plekjes zoals de liezen, knieholtes, oksels, achter de oren en rond de haargrens. Een tekenpincet is gewoon te koop bij de apotheek of drogist.  


EHBO
Wij hebben begin deze maand weer een herhaling van EHBO gehad. Dit hebben we allemaal weer gehaald met dank aan Ilse van Haren! 


Geboortes
Wij feliciteren :
* Nienke uit groep 4 met haar zusje Jetske (22-03-2017)
* Juul uit groep 2 met zijn zusje Madelief (09-04-2017)
* Jamie uit groep 3  met haar broertje Dean (26-04-2017)
* Renske uit groep 5 met haar broertje Reeco ( 06-06-2017)
* Juffrouw Karin uit groep 3 met haar kleindochter Zara (19-04-2017)


Prietpraat
* We (gr 5) wandelen met het looplint naar de markt. Juf Gerda zegt :”Ik ben heel trots op jullie omdat jullie zo goed het looplint vasthouden!”. Zegt Bas : "Ja, maar ik ben ook trots op jou!”.
* We (gr 4) hebben met Pasen eieren gezocht. In de grote eieren zit een opdracht of een vraagje. Vraag :”Hoe heten de juffen met hun achternaam?”. (niemand weet het) Juf Nicol zegt: "Ik heet De Wit met mijn achternaam, maar hoe heet juf Glenny?”. Siem roept heel spontaan: "Zwart!”.
* Zoë (gr 3) heeft een prikje gekregen omdat ze bijna vier jaar wordt. Zoë :”Juffrouw, bij de computatie (consultatiebureau) kreeg ik een toverprik. Dan wordt je niet ziek!”.
* Hamertje tik ligt op tafel (gr 3 ) Levi ziet dit en zegt: ”Hee, paard heeft een spijker in zijn kont!”.


Juffendag 
Regelmatig krijgen wij de vraag of juffen ook hun verjaardag vieren op de peuterspeelzaal. Wij vieren onze verjaardagen wel, maar doen dit elk jaar in de laatste week voor de grote vakantie.  Tijdens deze "juffendag”  wordt er een klein feestje gevierd voor onze verjaardagen en "vieren" we het einde van het schooljaar. Elke groep geeft een eigen invulling aan deze dag. Bijvoorbeeld met leuke spelletjes en/of door iets lekkers te trakteren. De peuters hoeven op dit dagdeel niets mee te nemen. En na het laatste dagdeel voor de zomervakantie zullen de peuters de vakantie "inglijden”. 


Vakantierooster schooljaar 2017 – 2018

Herfstvakantie       16-10-2017 t/m 20-10-2017
Kerstvakantie         25-12-2017 t/m 05-01-2018
Carnavalsvakantie 12-02-2018 t/m 16-02-2018
2e Paasdag            02-04-2018
Meivakantie           23-04-2018 t/m 04-05-2018
Hemelvaart           10-05-2018  t/m 11-05-2018
2e Pinksterdag       21-05-2018
Zomervakantie       09-07-2018 t/m 17-08-2018


Zomer! 
Het is weer zomer en we hopen natuurlijk op veel zon en mooie dagen om lekker buiten te zijn. Het is van groot belang dat uw peuter goed ingesmeerd wordt als het in de zon gaat spelen. 
 
Smeer uw peuter bij voorkeur een half uur voordat hij/zij naar buiten gaat goed in. Wees niet te zuinig met zonnebrandcrème en herhaal het insmeren regelmatig. Gaat u met uw peuter zwemmen, dan is het verstandig om na het zwemmen uw peuter meteen opnieuw in te smeren. Verder is het erg belangrijk om voor kleine kinderen schaduw te maken op de plek waar hij /zij speelt. En geef uw kind een petje of hoedje op. 
 
                                      

Vrijdag 14 juni heeft de peuterspeelzaal vanaf 12.00 uur vakantie! 

Wij en het bestuur wensen u alvast een hele fijne zomervakantie! 
Vanaf maandag 28 augustus is de PSZ weer geopend!


Kerst 2016


Veilig en vaardig in het verkeer
Onze peuterspeelzaal vindt het nog steeds belangrijk dat kinderen zich veilig en vaardig in het verkeer kunnen bewegen. We besteden daarom veel aandacht aan het "jongleren in het verkeer.” Structureel 2 thema’s in een schooljaar. We blijven regelmatig oefenen met de kinderen.
Ervaring opdoen in het "echte” verkeer is minstens zo belangrijk. Door actief deel te nemen aan het verkeer leert het kind situaties inschatten. Wat wordt er hier van mij verwacht en wat zijn de regels.
 
Als ouder begeeft u zich elke dag met uw kind in het verkeer. Graag willen wij met u delen hoe wij met de kinderen oefenen in het verkeer met name het oversteken. U kunt hier dan thuis ook op letten en uw kind af en toe een aanwijzing geven.
Lopen en oversteken – lopen op de stoep.
Jonge kinderen zijn speels. Ze zijn nog niet bewust van de gevaren van het verkeer. Ze kunnen zo maar van de stoep afstappen of spelen dicht langs de stoeprand. Als we op pad gaan, met onze felgekleurde veiligheid hesjes aan en aan de wandelband, oefenen wij het oversteken en veilig lopen op de stoep. Zo maken wij onze peuters op een veilige manier bewust van het verkeer en hun rol daarin.
 
Wat kunt u thuis met uw kind oefenen ?
Aan de juiste kant van de stoep lopen, dus zo ver mogelijk van de weg vandaan. Voor het oversteken bewust stoppen bij de stoeprand. Ook al komt er niets aan. Links, rechts en links kijken of er verkeer aankomt. Vraag aan uw kind of er iets aan komt. Geen verkeer rustig recht oversteken. Niet duwen, trekken of stoeien op de stoep. Het kost wat tijd en geduld maar door het samen oefenen, doen zowel u als uw kind het vertrouwen op, dat uw kind zich veilig (en straks zelfstandig) in het verkeer kan begeven. "Oefening baart kunst” 
 
 
KIJK!
Zoals u misschien wel weet, zijn we bij de peuterspeelzaal continue bezig met het opdoen van nieuwe kennis. Zo hebben we eind vorig jaar een 4-tal cursusavonden gehad, waarin wij bijgeschoold zijn in een nieuw observatie-instrument. Het nieuwe programma waarmee wij gaan werken heet "KIJK!” Dit programma sluit aan bij waar de peuterspeelzaal voor staat en sluit aan bij de meeste basisscholen binnen onze gemeente. Achter de schermen zijn wij heel druk bezig om dit observatie-instrument eigen te maken. Aangezien we dit niet direct voor ieder kind kunnen toepassen, zullen wij het komend jaar rustig met dit programma van start gaan.
 

Traktaties
Het vieren van je verjaardag op de peuterspeelzaal is altijd heel bijzonder. Iedere groep heeft een eigen "feestritueeltje.” Bij het vieren van je verjaardag hoort natuurlijk ook een traktatie. We zien veel verschillende soorten traktaties voorbij komen, van heel lekker tot heel creatief. Voor onze peuters is het altijd een verrassing en is het mooi om te zien dat ze blij zijn als een traktatie onder het toverdoek vandaan komt. 
Tip: zorg voor een kleine en /of een gezonde traktatie. Niet alle peuters zijn al in staat om sommige traktaties op te eten.
 

Geboren, van harte gefeliciteerd!
Wij feliciteren:
Fenna uit groep 1 met haar broertje Gijs
 
 
Prietpraat
* Mees uit groep 5 gaat naar de wc-tjes en zegt: "Ik wil op die , want daar gaan altijd de Meesjes op.”
* Juf Karin moet gapen. "Oei”, zegt ze, " ik moet vroeg naar bed. Zegt Noud uit groep 3: " Je kan nu toch
   niet naar bed met al die kinderen?!”
* Mink uit groep 4 heeft een gezellig onderonsje met juf Glenny over carnaval. Juf zegt:” Ik wil graag piraat
   zijn en jij, Mink?” Waarop Mink resoluut   antwoordt: " KAPPER!”
* Sebas uit groep 2 rijdt beneden op de motor. Tijdens het rondrijden ziet hij wat zand op de grond liggen
   en roept: " Hé juf, een mol !!”
* Groep 5 is walvissen aan het kleuren. Juf Bea zegt: "Sydney is links.” Waarop op Sydney antwoordt:
   " Ja, ik ben links en mama ook en papa is rechts!”
* Een aantal peuters van groep 4 spelen met zeedieren in een bak met water. Tijdens het opruimen zegt
   Ruben: " tot morgen walvis, tot morgen haai, tot   morgen dolfijn, houdoe!”
* Sem uit groep 5 heeft de stethoscoop om zijn nek en dokterspullen in zijn hand en zegt tegen de juf:
   "Ik heb nog geen patiënt!”
 

Voorlezen
Dit nieuwe jaar zijn we gestart met het thema "Nationale Voorleesdagen.” Zoals ieder jaar zijn wij, als team, naar de inspiratiebijeenkomst van "Theek 5” geweest. Dit jaar stond het boek  "De kleine walvis” centraal. U heeft hier ongetwijfeld veel van meegekregen door de mooie knutselwerken en vele verhalen van uw peuter. Wij vinden deze thema’s heel waardevol. Voorlezen is een heel belangrijk onderdeel  voor de ontwikkeling van het kind. Zo bevordert voorlezen het leesplezier, draagt het bij aan een goede taalontwikkeling en breidt het de woordenschat uit.  
Buiten de thema’s om lezen wij elk dagdeel voor. Ook thuis kunt u hier een heel gezellig moment van maken samen met uw peuter want dagelijks voorlezen vormt een goede basis voor het latere lezen! 
     
                            
Harmonisatie
De laatste tijd hebben wij diverse keren de vraag gehad wat ons LRK nummer (landelijk registratie nummer) is. Dit in verband met het aanvragen van kinderopvangtoeslag.
 
Op het moment hebben wij nog geen LRK nummer (wel staan wij geregistreerd in het landelijk register) en is het nog niet mogelijk kinderopvangtoeslag aan te vragen voor de uren dat uw peuter onze peuterspeelzaal bezoeken. Dit gaat echter in de toekomst veranderen. Een en ander heeft te maken met de harmonisatie van de kinderopvang die door de overheid is bepaald.
 
Binnen de gemeente Geertruidenberg staat de invoer van de harmonisatie gepland voor 1 januari 2018. Dit kan echter ook nog later worden. Ter zijner tijd zullen wij u via nieuwsflitsen en/of een informatieavond informeren over wat deze harmonisatie precies inhoud en wat er gaat veranderen in de ouderbijdrage en het aanvragen van kinderopvangtoeslag. Wat werkwijze en uren zal er niets veranderen en blijft het zoals u van ons gewend bent.
 
Bestuur PSZ de Paddestoel


Maart 2016


Winter
Ook al is het bijna winter, hopen we toch nog regelmatig met de peuters naar buiten te kunnen gaan. Inmiddels hangen alle zomerjassen in de kast en heeft iedere peuter zijn/haar winterjas aan. Denkt u eraan om de winterjas te voorzien van naam? Vaak kan dit al op het labeltje in de hals aan de binnenkant van de jas. Zo voorkomen we verwarring bij het aandoen van de jassen. Soms gebeurt het dat er op een groep dezelfde jassen gedragen wordt door peuters, ook dan is het fijn als de jassen voorzien zijn van een naam. (Wilt u misschien de fruitbakjes en tassen ook voorzien van een naam?).
 
 
" Voor altijd jong”
Een thema waarin opa en oma centraal staan, hoe leuk is dat! Nou, wij kunnen wel zeggen dat het superleuk was, we hebben genoten van alle peuters! We hebben liedjes gezongen over opa en oma, een dansje geleerd. Met de vele foto’s heeft iedere groep een mooie collage kunnen maken en we hebben heel veel gepraat met de peuters over hun opa en oma.  Opa’s en oma’s zijn langs geweest om voor te lezen aan de peuters. Als afsluiting zijn de opa´s en oma´s op bezoek geweest, waar zij een kijkje hebben kunnen nemen op de peuterspeelzaal. Dit bezoek is natuurlijk feestelijk afgesloten met liedjes, dansjes en wat lekkers!  Peuters, ouders en natuurlijk alle opa’s en oma’s bedankt! Dankzij jullie inzet, is dit een super thema geworden!              


Prietpraat
* Gr. 2: Niek zegt: "Juf, mijn huisje staat naast de buren!"
* Gr. 5: De groep speelt lekker op de eerste dag. Bij het vertellen dat we op gaan ruimen en naar huis toe
   gaan zegt Bas :”Oh my God!!”.
* Gr. 1: Jip gaat plassen. Juf vraagt op welke wc hij wil ( er zijn 2 wc’s). Jip zegt:”1 is voor de meisjes en 1
   voor de jongens. Ik wil op die voor de jongens!”.
 
Ouderbijdrage
Op 1 januari 2017 zal de maandelijkse ouderbijdrage omhoog gaan van 54,50 euro naar 56,00.
 

Geboren, van harte gefeliciteerd!
Wij feliciteren:
Sam uit groep 1 met zijn zusje Liz
Kenzi uit groep 3 met haar broertje Jayno
Mink uit groep 4 met zijn zusje Tessel


Gefeliciteerd Juf Gerda!!
Wij willen Juf Gerda van harte feliciteren. Op 1 november 2016 vierde zij dat ze al 30 jaar peuterleidster is. Hoe bijzonder is dat!? Met de peuters van groep 5 is hier een gezellige middag van gemaakt die vol verrassingen zat voor juf Gerda. Uiteraard hebben wij hier als team ook een feestelijk tintje aangegeven.


Ouderbijeenkomst
De ouderbijeenkomst was weer een succes! Het thema van deze bijeenkomst op woensdag 9 november was BEWEGEN. Bewegen is voor een peuter leuk, maar vooral ook erg belangrijk! Dat het bewegen leuk is, hebben ouders kunnen ervaren doordat er bij binnenkomst een parcours uitlag waar zij overheen konden lopen. Kinderfysiotherapeute Loes van de Berg heeft ons deze avond verteld hoe belangrijk bewegen is voor een peuter. Wij willen iedereen hartelijk bedanken voor uw belangstelling.                                                                                                                                        
 
 
Waarom lekker naar buiten ?
Als baby op een kleedje liggen in gras. Als peuter over omgevallen bomen klimmen. Met mama en papa kijken hoe een tomatenplantje groeit op je vensterbank. Andere kinderen in de speeltuin leren kennen en met ze spelen.
Buiten is verrassend. Soms is iets zacht, hard, nat of glad. Je kind valt, struikelt of glijdt uit. Door vallen en opstaan ontdekt je kind zijn mogelijkheden. Het ervaart zijn grenzen en ontdekt dat het steeds meer kan !
Een groene omgeving stimuleert de MOTORIEK. Je kind leert beter te bewegen. Trek je kind oude kleren aan en laat hem klimmen over boomstronken, rollen in het gras, springen over plassen en glijden van heling. Lekker vies !
Buiten is kleurrijk. Er is van alles te zien, te horen, te ruiken, te proeven en te voelen. Steeds is het anders. Je kind ervaart wat hetzelfde is en wat verschillend. Het leert kleuren en vormen. Het weet wat zwaar, zacht en droog is .
Een groene omgeving stimuleert de ZINTUIGEN. Je kind leert zorgvuldig waarnemen. Maak er een spelletje van ! Op blote voeten met je ogen dicht door de bladeren, gras, zand of water lopen. Kun je raden waar je in staat ?
Buiten is samen. Je kind komt andere kinderen tegen. Zij gaan hoger, langzamer, verder. Soms pakken ze jouw kastanje af. Soms krijg je een mooie steen. Steeds is het anders. Je kind weet wat samen is en wat alleen. Het leert zichzelf beter kennen.
Een groene omgeving stimuleert de SOCIAAL-EMOTIONELE ONTWIKKELING. Je kind leert anderen na te doen en met ze te spelen. Maak voor je kind een speelafspraak in het bos of in de speeltuin.
Buiten is de Grote Mensen Wereld. Je kind ervaart hoe we de dingen regelen. Appels aan bomen, appels op de grond, appels rapen en appels eten. Je kind ontdekt oorzaak en gevolg. Het leert over eigenschappen. Wat buigzaam is en wat sterk. De verschillende soorten: zand, stenen, stokken, bladeren, planten, dieren …..het prikkelt de fantasie.
Een groene omgeving stimuleert de CREATIVITEIT EN HET DENKEN. Je kind leert ordenen, in oplossingen denken en van een idee een product maken. Kleine of grote bladeren, een zandkasteel of "moddersoep”, een bedje voor de poes of een bootje dat blijft drijven.
DUS  ???  Snel lekker naar buiten!!!
zomervakantie! Zomer 2016

 
Veranderingen bestuur
Vertrek oudervertegenwoordiger
Na 6 mooie jaren in het bestuur gezeten te mogen hebben breekt er nu een tijd aan om mijn stokje over te geven aan Jeanine. Ik heb mooie jaren gehad bij de PSZ. Zeker met al die lieve juffen die we rijk zijn bij de Paddestoel. Ik wil ook jullie lieve kinderen bedanken die me veel glimlachjes gegeven hebben als ik even in de groep kwam kijken. Ook wil ik u als ouders bedanken dat ik als oudervertegenwoordiger voor u klaar mocht staan. Ik wil jullie nog veel plezier wensen bij onze mooie peuterspeelzaal.
Met vriendelijke groet,
Pascal Voogt
 
Kennismaking nieuwe oudervertegenwoordiger
Hallo allemaal,
Ik ben Jeanine van den Bosch. Sinds 2011 woon ik in Geertruidenberg.
Ik ben getrouwd met Gijs en we hebben samen 2 kindjes, Niek en Guusje.

Naast mijn werk in de gehandicaptenzorg vind ik het erg leuk om binnen de peuterspeelzaal vanaf september aan de slag te gaan als oudervertegenwoordiger.  Heeft u vragen kunt u altijd mailen naar oudervertegenwoordiger@pszdepaddestoel.nl.
 
Veranderingen team
Linda Stoop, juf van groep 4, (dinsdagmiddag & vrijdagochtend)  zal na dit schooljaar de peuterspeelzaal gaan verlaten. Zij gaat een andere uitdaging aan en wij wensen haar veel succes. Zij zal vervangen worden door Nicol de Wit. De meeste ouders zullen Nicol wel kennen omdat ze onze invalleidster was. We wensen ook Nicol veel succes met haar baan als vaste leidster van groep 4.
 
Vanaf het nieuwe schooljaar zijn wij op zoek naar een nieuwe invalleidster. Denkt u: "Dat is wel iets voor mij” stuur dan even een mailtje met motivatie en cv naar voorzitter@pszdepaddestoel.nl. Ook als u iemand kent die misschien wel geïnteresseerd is in deze vacature, laat deze persoon dan een mailtje sturen naar dit mailadres.

Vertrek juf Linda
Na ruim 5 jaar met heel veel plezier gewerkt te hebben op De Paddestoel in groep 4 ga ik de peuterspeelzaal nu verlaten. Al die jaren heb ik mijn werk op de PSZ gecombineerd met het werken als leerkracht op een basisschool. Nu ben ik daar gevraagd een studie te gaan doen en meer uren te gaan werken. Hierdoor zijn de twee banen voor mij niet meer te combineren en moest ik een keuze maken. Natuurlijk vind ik het erg jammer en zal ik mijn collega’s en de kinderen van groep 4 erg missen! Ik wil u als ouders bedanken voor de prettige samenwerking en wens uw kind nog een hele fijne tijd toe op PSZ de Paddestoel!
               
Vakantierooster schooljaar 2016-2017
Herfstvakantie               24-10-‘16 t/m 28-10-‘16
Kerstvakantie                26-12-’16 t/m 06-01-‘17
Carnavalsvakantie         27-02-’17 t/m 03-03-‘17
2e Paasdag                   17-04-‘17
Meivakantie                   24-04-‘17 t/m 05-05-‘17
Hemelvaart                    25-05-’17 + 26-05-’17
2e Pinksterdag               05-06-’17
Zomervakantie               17-07-’17 t/m 25-08-‘17
 
Prietpraat
* Gr. 1: In de kring wordt gepraat over het zebrapad. Juf Petra heeft die dag een zwart/wit gestreepte jurk aan. Gian-Luca ziet dat en zegt:”Hé, juf Petra heeft een zebra shirt aan!”.
* Gr. 3: We lezen het boek van rupsje nooitgenoeg. Als de juf vraag hoe de slaapzak van de rups heet zegt Liza :”Een kalkoen (cocon)!!”.
* Gr. 5: Selina zit aan aan tafel te werken met de regenboogkleuren. Juf Gerda zegt dat dat heel knap is en dat ze een slimme meid is. "Ja” ,zegt Selina "Ik ben een slimme meid maar soms ook niet lief en soms ook stout!”.
 
Open dag
De open dag op zaterdag 11 juni met het thema verkeer was ondanks het regenachtige weer een groot succes! We hebben veel vrolijke en trotse peuters en betrokken ouders gezien! Bedankt voor uw komst en interesse!

Geboren, van harte gefeliciteerd!
Tyler, broertje van Hailey Kuisters (19-05-‘16)
Ravi, broertje van Levi Middelbosch (30-05-16)
Vinci, zusje van Dali van Timmeren (03-07-’16)
 
Zomer!
Het is weer zomer en we hopen natuurlijk op veel zon en mooie dagen om lekker buiten te zijn. Het is van groot belang dat uw kind goed ingesmeerd wordt als het in de zon gaat spelen.
* Smeer uw kind elk uur goed in en wees niet zuinig met de zonnebrandcrème. Bij voorkeur een half uur voor dat hij/zij de zon in gaat voor het eerst insmeren zodat de crème goed in kan trekken en bij het eerste contact met de zon zijn werk al doet. Er zijn speciale zonnebrandcrèmes voor kinderen.
* Gaat u met uw kind zwemmen? Dan is het verstandig uw kind opnieuw in te smeren wanneer hij/zij uit het water komt. Spoel uw kind af wanneer hij/zij in de zee is geweest. het zout op de huid kan ervoor zorgen dat uw kind eerder verbrand. Smeer uw kind na het afspoelen en droogmaken opnieuw in.
* Het is erg belangrijk om voor kleine kinderen schaduw te maken op de plek waar  hij /zij speelt. Zet uw kind een petje of hoedje op. Maar zelfs in de schaduw kan uw kind verbranden of te maken krijgen met oververhitting. Smeer uw kind dus ook in de schaduw goed in.
* Is uw kind ondanks alle maatregelen toch verbrand? Smeer hem of haar in met aftersun en trek wijde kleertjes aan. Heeft uw kind blaar vorming? Ga naar de huisarts. Voor alle lichtere verbrandingen door de zon kunt u ook advies vragen bij uw apotheek.
* Wees ook altijd alert op een zonnesteek. Symptomen hiervan kunnen zijn: verward, slappe spieren, misselijk, hoofdpijn en koorts.
 
Juffendag
Wij krijgen regelmatig van ouders de vraag of de juffen ook hun verjaardag vieren. Nu begrijpen jullie wel, dat ook de leidsters jarig zijn. Wij vieren dit niet op onze verjaardagen zelf, maar hebben in de week voor de grote vakantie een "juffendag" gepland. Deze juffendag komt elk schooljaar terug.
In dit dagdeel wordt er een klein feestje en het einde van het schooljaar gevierd. Elke groep zal dit op zijn eigen manier invullen. Bijvoorbeeld met leuke spelletjes en/of door iets trakteren. De peuters hoeven op dit dagdeel niks bijzonders mee te nemen.
Na het allerlaatste dagdeel voor de zomervakantie zullen de peuters de vakantie "inglijden”.
Wij wensen bij deze, alle peuters een gezellige "juffendag" en een hele fijne grote vakantie!
 
Schoonmaakavond
Dit jaar hebben we gekozen voor één schoonmaak/ klusavond. Op woensdag 20 juli opent de PSZ haar deuren voor handige ouders die ons mee willen helpen met klus- en schoonmaakwerkzaamheden. In de laatste week staan er ook verschillende materialen klaar voor u als ouders om mee te nemen zodat u deze thuis kunt schoonmaken. Vele handen maken immers licht werk. Zo kunnen we in het nieuwe schoonjaar weer fris en fruitig starten. Alvast bedankt voor uw hulp!!
 
Teken
De teek en de ziekte van Lyme zijn steeds vaker in het nieuws. De volgende website is een aanrader:
www.stopdeteek.nl  Deze zet zich vanaf het begin van het tekenseizoen in om de teek te stoppen. Met voorlichting over de teek, hoe je een tekenbeet kunt voorkomen, de teek moet verwijderen en waarom je de teek moet testen.
De teek komt steeds vaker voor in Nederland. Teken vallen niet uit de bomen, zoals dat vaak gedacht wordt, maar ze leven vooral in struikgewassen, grassen en heide, dus ook in de tuin, op de golfbaan en het wandelpad waar je de hond uit laat. Controleer daarom regelmatig uw kind na het buitenspelen.
Op de site vind u o.a de volgende tips
* Een tekenbeet voorkomen; draag tekenwerende sokken, spray jezelf in met Anti-Teek of DEET en loop zoveel mogelijk in het midden van een pad.
* Ben je toch gebeten? Verwijder de teek met een tekentang! Ga naar de huisarts bij twijfel of klachten.
* Test de teek, met de speciale tekentest. Zo ontdek je of de teek besmet is met Borrelia en je daardoor de ziekte van Lyme kunt krijgen.

 
Bestuur en leidsters wensen u alvast een fijne zomervakantie! 


Maart 2016

 
Informatie avond Logopedie
Woensdag 20 januari waren de logopedisten Desiree en Babette van logopediepraktijk Bastin & Partners bij ons. Zij verzorgden de goed bezochte informatie avond. Het was een informatieve avond gericht op de taal- en spraakontwikkeling bij peuters. Er werden tips en adviezen gegeven. 

Tevens werd aangegeven dat er een logopedisch spreekuur is, elke 1e of 2e woensdag van de maand van 13.00u tot 14.00u. Soms heeft u als ouder twijfels of vragen bij de taal- en/of spraakontwikkeling van u kind. Bijvoorbeeld: "Niet iedereen in de omgeving van mijn kind verstaat hem of haar”, "Mijn kind praat vooral korte zinnen of woorden” , "Mijn kind houdt zijn of haar mondje steeds open”,  "Ik heb twijfels bij het gehoor van mijn kind” enz. enz.  
Soms hebben de leidsters van de PSZ het advies gegeven om eens een bezoekje te brengen aan de logopediste. Het spreekuur is dan ideaal, het is laagdrempelig. 

De logopediste maakt kennis met uw kind en zal met u in gesprek gaan. Binnen het spreekuur zal zij d.m.v spelletjes of testjes het kind  observeren en een beeld krijgen van de taal- en spraakontwikkeling van uw kind. Van daaruit kan de logopediste adviseren of behandeling nodig is of (momenteel) niet. Voor meer informatie kunt u terecht op de website
www.bastinenpartners.nl  Hier vindt u de exacte datums van het logopedisch spreekuur, tevens hangt op de PSZ ook een overzicht hiervan, vraag erna bij de leidsters van uw kind. Natuurlijk kunt u ook altijd een afspraak maken.

Logopediepraktijk Bastin & Partners
Sint Jozeflaan 1a03, Raamsdonksveer
0162-521479

Verkeer blijft altijd een belangrijk onderdeel in onze samenleving, zeker ook bij peuters
Ontwikkelingsfase van een peuter (2-3 jaar) in relatie tot de verkeersveiligheid. 
* Peuters zijn niet te stuiten in hun ontdekkingsdrang 
* Hun wereld wordt groter: de drempel over, de tuin in, de stoep op. 
* Ze zijn razendsnel en onberekenbaar: handje lostrekken, plotseling oversteken. 
* Ze leren in een hoog tempo nieuwe woorden en begrippen. Ze kunnen dingen voorstellen die er niet zijn. 
* Peuters staan open voor het leren van regels en grenzen en voor uitleg wat wel en niet mag. 
* Ze proberen keer op keer hoe ver ze kunnen gaan. 
Komen deze punten u bekend voor en weet u hoe u met al die ontwikkelingsfasen om moet gaan in het verkeer? Denk niet van: "Ooo, dat is niet zo belangrijk” want van het begin af aan is het zeker belangrijk om de juiste verkeersregels aan te leren en toe te passen. 

Wat kunt u als ouder/opvoeder voor uw peuter in de verkeersopvoeding betekenen? 
* Ga samen te voet of op de fiets op stap 
* Laat uw kind voorop lopen en de weg wijzen. Blijf daarbij vlak naast of achter uw peuter lopen. 
* Leg uit dat voetgangers op de stoep moeten blijven en dat de rijbaan voor auto’s is. 
* Beloon goed gedrag (complimentjes geven) 
* En zorg dat u zelf de verkeersregels naleeft. 
Uiteraard zijn we hier allemaal van op de hoogte maar het is toch een "reminder”  om in ons  jachtig leventje alle geduld op te brengen om zo rustig en goed mogelijk onze kleintjes te begeleiden in het toch al zo drukke verkeer. 

Hier nog twee leuke titels van  boekjes om voor te lezen over het verkeer dat peuters zeker aanspreken. Zo blijft uw peuter betrokken bij het verkeer en het is ook nog eens een heerlijk momentje samen. 

* Piep wil oversteken | Fleur van der Weel 
* Anna in het verkeer | Kathleen Amant 

Contactmomenten
Voordat uw kind bij ons op de PSZ komt is één leidster al bij u thuis op bezoek gekomen. Dit doen wij zodat we goed kennis kunnen maken met u en uw kind. Ook geeft de leidster bij het huisbezoek informatie over de PSZ. 
Als uw kind 3 jaar is geworden (en minimaal 3 maanden op de PSZ zit) vullen de leidsters een  boekje in. In dit 3jarige boekje kunt u lezen hoe uw kind het doet op de PSZ. Voelt hij/zij zich thuis in de groep en maakt hij/zij contact met andere kinderen en de juffen, wat vindt hij/zij leuk enz. Bij dit boekje vindt geen gesprekje plaats mits de leidsters of u dit wel belangrijk vinden.
Twee maanden voordat uw kind 4 jaar wordt en bijna naar de basisschool gaat vullen de leidsters een overdrachtsformulier in. Dit is mede door de gemeente ontwikkeld en wordt binnen het PSZ-werk en kinderopvang gebruikt. Dit formulier is erg uitgebreid, waardoor de toekomstige basisschool van uw kind een beeld krijgt van uw kind. De toekomstige juf heeft al voorkennis van uw kind en kan hierbij aansluiten.  Dit overdrachtsformulieren wordt wel met u besproken. Daarna zal het naar de toekomstige basisschool verstuurd worden. 

Daarnaast vinden wij als team het erg belangrijk dat u weet altijd bij ons terecht te kunnen met vragen en opmerkingen. Wij willen een laagdrempelige PSZ zijn en maken ruimte voor u bij start en einde van het dagdeel. Voor uitgebreide gesprekken nemen we ook de tijd, maar maken we graag een afspraak.

Startblokken
Op PSZ De Paddestoel werken wij a.d.h.v thema’s. Buiten de feestdagen en seizoenen kiezen wij ook andere thema’s. We sluiten aan bij de belevingswereld van de peuter. Ongeveer zes weken werken wij aan het thema. Hierbij stellen we doelen, Wat willen wij onze peuters leren? Wij zoeken verschillende activiteiten die de kinderen aanspreken om die doelen te behalen. Dat kunnen activiteiten zijn op het gebied van (voorbereidend) taal en rekenen, motoriek, spel enz. Deze activiteiten kunnen in kleine groepjes of in de grote groep aangeboden worden. Wij zijn nog steeds erg enthousiast over deze manier van werken! 

Kinderen en ziek zijn
Is uw kind pas ziek geweest en nog niet helemaal opgeknapt of niet fit/ niet lekker dan adviseren wij om uw peuter lekker thuis te houden. Ook als het kind door gebruik van paracetamol lijkt opgeknapt. Een dagdeel op onze PSZ zit vol met activiteiten, samenspel  en andere prikkels. Voor zieke kinderen of kinderen die niet fit zijn/ nog niet volledig beter zijn is dit vaak allemaal teveel. Het proces om te herstellen duurt dan vaak langer en  ook kan uw kind andere kinderen aan aansteken.  Ons advies is dus: Goed uitzieken!  Hiermee voorkomt u ook dat u uw kind eerder op moet komen halen, omdat het toch niet goed gaat. 

Ik ben jarig!
Dit is een hele belangrijke gebeurtenis voor een peuter. Daarom vieren wij dit uitgebreid! Uw kind staat die dag even in het middelpunt van de belangstelling. En wij vinden het erg leuk als de ouders hier ook bij aanwezig zijn. Het laatste uurtje bent u daarom van harte welkom in de groep. Als uw kind jarig is mag hij/ zij ook trakteren. Wij adviseren om niet te grote traktaties mee te nemen. Een gezonde traktatie is altijd goed, maar we begrijpen ook dat het feest is en daar iets lekkers bij hoort. Liever geen snoepgoed waar kinderen zich makkelijk in kunnen verslikken, zoals grote spekken, snoepsleutels of winegums. Voel u ook niet verplicht om er nog kleine speelgoedjes aan toe te voegen. 

Geboortes                     
Wij feliciteren van harte: 
* Noer (groep 5) met de geboorte zijn zusje Mila; 15 december 2015
Levi (groep 5) met de geboorte zijn zusje Mila; 15 december 2015

Prietpraat 
Jens (gr. 3) laat een boertje. De juf zegt:Oei, wat zeg je dan? Sorry zegt Jens. Sandro reageert: "Ja je moet pardon zeggen, maar als je een boertje laat gaat wel je eten zakken!!
Sem (gr. 2) heeft een loopneus en komt een papiertje halen. Zegt hij:"Ik heb ook een rotneus!"
Levi (gr. 5) zegt in de kring: "Ik ben nu op de Paddestoel, dan ga ik naar de vuurvlinder en dan naar het Dongemond!”
Tijdens het fruiteten doet Veerle (gr. 3) haar shirt bij de schouder naar beneden en zegt:"Juffrouw, Sem heeft zijn sleutel gebreken!". (sleutelbeen gebroken)
Robyn (gr. 4) komt met de babypop naar de juf. De juf vraagt: "Is het een jongen of een meisje?” Robyn zegt: "een baby”


Bestuur en leidsters wensen u fijne paasdagen


Kerst 2015

 
Bestuursmededelingen
Deze informatieve nieuwsbrief verschijnt 3 x per schooljaar. Vanaf dit schooljaar ontvangt u de "paddestoelstippen” via de mail. Ook kunt u de 
"paddestoelstippen” terugvinden op onze website: www.pszdepaddestoel.nl 

Met ingang van 1 januari zal de ouderbijdrage worden verhoogd naar € 54,50 per maand.

Wij hebben een streng beleid t.a.v. het niet betalen van de ouderbijdrage. Bij de 1e maand dat de ouderbijdrage niet betaald wordt, ontvangt u per mail een aanmaning van onze penningmeester. Als de daarop volgende maand weer niet wordt betaald, ontvangt u wederom een aanmaning per mail van onze penningmeester. Bij een betalingsachterstand van 3 maanden, zal uw kind de toegang tot de peuterspeelzaal worden ontzegt.

Groepsindeling:
Groep 1- ma.ochtend / wo.ochtend   Juf Anita en Juf Petra
Groep 2- ma.middag / do.ochtend     Juf Anita en Juf Petra
Groep 3- di.ochtend / do.middag       Juf Glenny en Juf Karin
Groep 4- di.middag / vr.ochtend        Juf Glenny en Juf Linda
Groep 5- wo.middag / vr.middag       Juf Bea en Juf Nicol (i.v.m verlof Juf Gerda)

Elke groep heeft zijn vaste groep peuters en vaste leidsters, bij ziekte en/of verlof valt Juf Nicol in. Hierdoor zijn alle kinderen en leidsters die het kind ziet vertrouwt voor hem/haar. Alle leidsters zijn gecertificeerd op MBO of HBO niveau. D.m.v het volgen van diverse trainingen en/of cursussen blijven zij op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Oproepje 
Peuters die bezig zijn met zindelijkheidstraining hebben weleens een ‘ongelukje’. Dat is helemaal niet erg, op de psz hebben we reserve kleding. Maar we zouden nog meisjesbovenkleding kunnen  gebruiken. Heeft u nog meisjeskleding (shirts, broeken, leggings, jurkjes) in de maten 98-104-110-116 dan ontvangen we het graag!

Ziek? En dan...
Het kan gebeuren dat uw peuter op het dagdeel dat hij /zij normaal gesproken de PSZ zou bezoeken ziek is. Graag willen we hiervan op de hoogte gebracht worden. U kunt op elk moment de PSZ telefonisch bereiken op telefoonnummer: 0162-515226. Mochten de leidsters van uw kind niet aanwezig zijn, dan is dit geen probleem. De andere leidsters geven de afmelding dan voor u door.

Brandoefening
Na elke vakantie (zomer-, herfst-, kerst-, voorjaars- en meivakantie) voeren we op de PSZ in elke groep een  brandoefening uit. Dit doen we a.d.h.v een geluidsfragment van een alarm (slow-woop). We zorgen ervoor dat we met alle kinderen binnen een speer buiten staan. Dit alles moet natuurlijk wel veilig en gestroomlijnd gebeuren, vandaar dat we dit dus regelmatig oefenen. Het horen van het geluid en het buiten verzamelen  wordt spelenderwijs aan de peuters uitgelegd, want het kan toch wel indruk maken op de kinderen.

Dagindeling 
in elke groep is er een vaste structuur.
De dagindeling wordt aangegeven door dagritmekaarten en is bijna elke dagdeel hetzelfde.

Inloop:de peuters kiezen hun eigen activiteit in de hoeken of op de tafels. Willen zij iets anders (uit de kasten) dan vragen zij dit aan hun juf.

Fruit eten: 1x per week in de ochtend.

Diverse Activiteiten: gericht op taal (bijv. voorlezen, gesprekken), rekenen (bijv. voorbereidende reken en telspelletjes), spel (bijv. rollenspel, buitenspelen), motoriek (bijv. knutselen, zang en dans) De activiteiten kunnen plaatsvinden in een grote of kleine groep.

Kring: namen voorlezen, koekje eten ( Roodkapje) en limonade (toveren) drinken.

Fietsverlichting voor iedereen

Van 22 oktober t/m 13 januari

De actie is een gezamenlijk initiatief van 12 gemeenten die in de regio Breda samenwerken, de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland, de politie en de provincie Noord-Brabant. Het belangrijkste doel van de actie dat iedereen begrijpt dat als het schemerig genoeg is, het aandoen van fietsverlichting erbij hoort. Verlichting wordt niet alleen gebruikt om zelf beter te zien, maar ook om beter zichtbaar te zijn voor anderen. En dat is in deze tijd van het jaar met mist, regen, beslagen autoramen en veel duisternis geen overbodige luxe. Kortom, val op, daar kun je mee thuiskomen!

Foto’s maken en social media
In de groepen maken de leidsters bij elk thema foto’s van de kinderen. Deze foto’s worden aan het eind van elk thema verzonden via de mail. (Mocht u de foto’s niet ontvangen dan kunt u dit doorgeven aan de leidsters van uw kind) Zo krijgt u als ouder een indruk van wat uw kind allemaal doet en beleeft op de PSZ. Natuurlijk zijn er ook momenten waarbij u, als ouder zelf aanwezig bent op de PSZ. U kunt dan denken aan speciale gelegenheden zoals een verjaardag, thema afsluitingen, vieringen zoals kerst, carnaval enz. U mag hierbij ook zelf foto’s maken. Wel willen we u erop attent maken dat het fotograferen van andere kinderen niet door iedereen op prijs wordt gesteld. Ook het delen van foto’s waarop andere peuters staan op social media (zoals Facebook) raden wij af. We bedanken u voor  uw medewerking.

Geboortes                     
Wij feliciteren van harte: 
* Owen Bregman (groep 3) met de geboorte zijn broertje Dane; 2 augustus 2015
* Niek van den Bosch (groep 2) met de geboorte van zijn zusje Guusje; 6  augustus 2015
* Stef Haanskorf ( groep 3) met de geboorte van  zijn zusje Neeltje; 11  oktober 2015
* Sem Schoormans (groep 2) met de geboorte van zijn zusje Bobbi; 26 oktober 2015
* Luuk Kerstens (groep 4) met de geboorte van zijn broertje Koen; 28 oktober 2015

Namen op jassen, tassen, bakjes etc.
Om verwarring te voorkomen vragen wij u om de naam van uw kind op de buitenkant van zijn/haar spullen te schrijven.

 Prietpraat 
* In de kring zegt Gijs: "Ik weet hoe mijn Mama heet." Oh ja, zegt de juf. Hoe dan? "Mama" antwoord Gijs 
  en ik weet ook hoe mijn Papa heet want die heet "Papa" (groep 2)
* Sam zegt "he Juf Bea ik heb een fruitsalade meegenomen." Oh, zegt Juf Bea wat is een fruitsalade?  Waarop Sam antwoord: "Nou daar gaat gewoon al het fruit in !!!" (groep 5)
* Juf Glenny zegt: "Kijk dit is een grote spin en hij heet Bas!” Sandro vraagt: "Heeft de spin ook een 
   naam?" (groep 3)
* Juf Anita  vraagt aan Gianluca: "Welke kleur is dit?” (het is blauw) waarop Gianluca antwoord:  "Een 
   jongenskleur" (groep 1)


Bestuur en leidsters fijne feestdagen en een heel gelukkig en gezond 2016