Paddestoelstippen - Laatste editie

 

Herfst 2017


Wat is van wie?
Wat is van wie?
Met de komst van de herfst zien wij ook weer veel mooie nieuwe jassen aan de kapstok hangen. Wilt u misschien de naam van uw kind in het jasje zetten zodat wij weten welk jasje bij wie hoort. Ook op de fruitbakjes en de tassen zien wij graag een naam. Dank u wel!!

Social Media
Wellicht ten overvloede willen wij u, als ouder, er nogmaals op wijzen dat de foto’s die u maakt op de peuterspeelzaal, niet gebruikt mogen worden op social media. Dit geldt tevens voor de foto’s uit mijn album. Uiteraard mag u zelf bepalen of u foto’s van uw eigen kind gebruikt op bijvoorbeeld Instagram of Facebook. Foto’s waar ook de andere kinderen van de groep op te zien zijn graag voor u zelf houden.


Prietpraat
* Een aantal peuters van groep 5 spelen bij de zandtafel. Er ontstaan leuke gesprekjes. Allison vertelt dat
  haar zusje Melody in groep 1 zit. ”Nee”, zegt juf Gerda, "Melody zit al in groep 3.” Waarop op Allison
  antwoord: "Ze zit al in groep 4, ze kan al lezen de hele dag!”
* Juf Karin maakt met Bradley uit groep 3 een puzzel. Hij zoekt het plaatje van de kiepauto. Juf Karin vraagt:
  "Wat zoek je, Bradley, hoe heet dat?” Bradley zegt: " Een vrachtwagen met een mandje.”
* Yens uit groep 2 komt heerlijk bruin terug van vakantie op de peuterspeelzaal. Juf Anita vraagt aan Yens:
  "Naar welke zon ben jij geweest?” Waarop Yens even nadenkt en zegt: "Naar de gele zon!”
* Groep 3 gaat lekker buiten spelen. De juf vraagt:”Is het wel lekker weer?”. Naomi zegt: "Ja hoor, het is
   alleen een beetje giftig (mistig)!”.
* Liv uit groep 1 heeft vieze zandhandjes. De Juf zegt: "veeg ze maar zo af ( en klopt haar handen en veegt
  over haar broek). Liv doet vervolgens haar handjes omhoog en veegt ze af aan de broek van de juf!
* De peuters van groep 4 trekken hun jasjes aan om buiten te gaan spelen. Juf Nicol pakt het jasje van
   Nienke en zegt voor de grap: " Dit is mijn jasje”. Waarop Nienke zegt: "Nee hoor, dat is mijn jasje.” Nick
   loopt naar de juf en zegt: "Jij bent een gekkie!”


Geboortes
Wij feliciteren :
* Luca uit groep 2 met zijn broertje Milo (06-07-2017)
* Julia uit groep 1 met haar zusje Roma (17-09-2017)
* Megan uit groep 3 met haar broertje Devon (29-09-2017)


Informatieavond Harmonisatie 
We kunnen terug kijken op een geslaagde informatie avond op 5 oktober j.l. Deze avond stond in het teken van de harmonisatie binnen de kinder / peuter opvang. Er gaat voor u als ouder één en ander veranderen en dat heeft u allemaal kunnen zien en horen tijdens de presentatie van onze penningmeester Wilfred de Jong. Naar de ouders die deze avond niet aanwezig konden zijn is er een e-mail verstuurd met alle benodigde info. Heeft u desondanks nog vragen kunt u altijd mailen met penningmeester@pszdepaddestoel.nl
Wij willen iedereen die aanwezig was hartelijk danken voor uw komst.


Schrik….ik verslik!
Iedere ouder kent die periode waarbij kinderen overgaan van vloeibare naar vaste voeding. Het kost een kind duidelijk oefening om die techniek van zuigen-slikken-ademen om te zetten naar kauwen-slikken-ademen. Gelukkig gaat het meestal goed en hoest en proest het kind een stukje vast voedsel weer naar de mond en slikt het door of spuugt het uit. Toch is het goed eens stil te staan bij het feit dat verslikking de meest voorkomende oorzaak is van een calamiteit thuis. Enkele producten lijken zo onschuldig maar zijn extra risicovol zoals;
* Zacht voedsel als spekjes, knakworstjes, druiven, pindakaas.
* Rond voedsel als pinda’s, tomaatjes en popcorn.

Vanuit de visie ‘beter voorkomen dan genezen’ is daarom het advies om voedsel dat gemakkelijk de luchtpijp kan blokkeren ,zoals druiven, worstjes en cherrytomaten, in kleine stukjes te snijden tot kinderen 5 jaar of ouder zijn. Wilt u graag voorbereid zijn op calamiteiten bij kinderen dan bent u van harte welkom om een cursus Eerste Hulp aan Kinderen te volgen bij EHBO vereniging Dongemond. Meer informatie hierover vindt u bij www.EHBO-Dongemond.nl .


Ziek zijn is niet leuk!!
De maanden met de "R” zijn er weer!! Alle kinderen worden wel eens ziek of dreigen ziek te worden. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen en een goed hygiënebeleid moeten wij er rekening mee houden dat het samenkomen in groepen op jonge leeftijd een verhoogd risico op infectie met zich mee kan brengen. Tevens zijn kinderen die zich niet lekker voelen vaak uit hun ritme en vragen meer aandacht en verzorging. De peuterspeelzaal is dan geen geschikte ruimte om uw kind naar toe te brengen..
 
De peuterspeelzaal is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een rekbaar begrip waardoor soms discussies ontstaan of een kind met ziekteverschijnselen wel naar de peuterspeelzaal mag of thuis moet blijven. Bij de beslissing hierover zijn twee aspecten bepalend: namelijk het welbevinden van het zieke kind zelf en de gezondheid van de andere kinderen van de groep. Volgens de richtlijnen is een kind ziek als het 38 graden of meer koorts heeft en/of zich ziek voelt, pijn heeft, hangerig en huilerig is en veel extra aandacht nodig heeft en/of als de ziekte besmettingsgevaar oplevert voor anderen.
Een kind dat ziek is hoort niet op de peuterspeelzaal, maar thuis. In de drukke omgeving van de peuterspeelzaal kan het niet de aandacht krijgen die het kind op dat moment nodig heeft en het voelt zich dan nog ongelukkiger.
Het is ook zeker niet raadzaam om de koorts te verlagen met paracetamol omdat uw kind zo graag naar de peuterspeelzaal gaat. Het is dan aan u ,als ouder, om de keuze te maken dat uw kind het beste thuis kan zijn.
Bij twijfel kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met de leidsters van uw kind.